PLUS_BM3

PLUS Malaysia Berhad (Plus) berkata sepanjang tahun lalu, sebanyak 1,1788 kemalangan dilaporkan berlaku di lebuhraya kendaliannya yang disebabkan kenderaan terlanggar objek yang jatuh atau pun bangkai haiwan.

Menurut Ketua Pegawai Operasi Plus, Mohammad Fuad Khusairi, sepanjang tempoh berkenaan, kira-kira 2,200 objek seperti serpihan tayar, kayu dan besi dikesan berada di atas lebuh raya, laporan The Malaymail.

Selain itu, turut dijumpai ialah bangkai haiwan, komponen kenderaan, tilam, perabot dan sebagainya.

Oleh kerana perkara ini membahayakan pengguna jalan raya, beliau turu berkata kira-kira 150 anggota pasukan PlusRonda ditugaskan untuk memantau dan melakukan rondaan di sepanjang lebuh raya.

“Malah sekiranya mereka mengesan objek-objek terbabit, mereka akan mengutip dan mengalihkannya agar tidak membahayakan pengguna lebuhraya,” ujarnya.

Menurutnya lagi, sebahagian besar kemalangan berlaku kerana pengguna melanggar objek sejurus selepas ia terjatuh daripada kenderaan berat atau melanggar serpihan tayar kenderaan berat.

Oleh itu, beliau turut menasihati operator kenderaan berat supaya sentiasa memastikan kenderaan mereka berada dalam keadaan baik sebelum memulakan perjalanan.

“Jika orang ramai menemui sebarang objek atau bangkai haiwan yang boleh mendatangkan masalah kepada pengguna lebuhraya, diminta segera menghubungi PLUS bagi membolehkan ia dialihkan dengan kadar segera,” ujarnya lagi.