traffic-jam-bernama-2

Op Selamat 9 dijalankan untuk musim Hari Raya Aidilfitri tahun ini, kerana kemalangan jiwa di jalan raya dijangka akan meningkat lebih tinggi lagi, kata ketua polis Jabatan Penguatkuasaan dan Siasatan Trafik (TEID) persekutuan Datuk Mahamad Akhir Darus dalam laporan New Straits Times.

Pengguna jalan raya, khususnya mereka yang memandu pulang ke kampung halaman masing-masing pada musim perayaan ini perlu mengamalkan pemanduan berhemah jika mahu sampai ke destinsi dengan selamat, kata beliau

“Hidup dan mati ditentukan oleh Tuhan, dan bukan hak kami untuk bercakap sama ada ramai yang akan terkorban atau tidak, tetapi trend menunjukkan angka kemalangan dan kematian mungkin akan terus meningkat pada tempoh masa berkenaan (Op Selamat 9).

“Jika pengguna jalan raya masih mengabaikan undang-undang trafik, tidak menghormati pengguna jalan raya yang lain dan memandu secara berbahaya, kes kemalangan pastinya akan meningkat.” kata Akhir. Beliau menambah Op Selamat merekodkan 330 kematian tahun lalu, meningkat 39.2% berbanding 237 kematian pada 2014.

ferrari-458-speciale-accident-kuching-3

Antara sebab utama kemalangan maut terjadi ialah hilang kawalan terhadap kenderaan, masuk ke laluan bertentangan, cuba memotong di kawasan yang bahaya serta membuat pusingan berbahaya di simpang.

Ini disebabkan faktor-faktor termasuk memandu secara berbahaya, melanggar undang-undang trafik, sikap yang tidak bertimbang rasa di atas jalan raya dan perbuatan yang mementingkan diri sendiri, tambah Akhir. Statistik menunjukkan 20,458 kemalangan yang tidak melibatkan kematian dicatatkan semasa Op Selamat pada Hari Raya 2015 berbanding 18,484 kes pada tahun lalu, menurut laporan berkenaan.

Untuk Op Selamat 9, yang telah pun bermula pada 29 Jun dan akan berakhir pada 13 Julai nanti, Akhir berkata TEID akan melaksanakan sepenuhnya konsep penguatkuasaan, sambil fokus kepada enam kesalahan utama iaitu penyalahgunaan lorong kecemasan, memotong di garisan kembar, melanggar lampu isyarat merah, memandu melebihi had laju, memotong barisan dan menggunakan telefon bimbit semasa memandu.

Pihak berkuasa juga telah membentuk 14 pasukan kecemasan yang disertai oleh anggota dari pelbagai agensi termasuk polis, Jabatan Bomba dan Penyelamat, St John Ambulance, Jabatan Pertahanan Awam dan Persatuan Bulan Sabit Merah untuk operasi berkenaan, tambah Akhir.