Bus-10-Cars-NSE

Sementara menunggu hasil siasatan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (MIROS) yang sedang dijalankan, Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) telah memulakan proses penggantungan lesen serta 26 permit bas yang dipegang syarikat Qistna Express Sdn Bhd. Bas persiaran tersebut telah merempuh 10 kenderaan lain di kilometer 265.8 Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran Terowong Menora pada Ahad lalu.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif SPAD, Mohd Azharuddin Mat Sah, tindakan itu dilakukan ekoran pelanggaran syarat keselamatan mandatori oleh syarikat tersebut, berdasarkan laporan audit SPAD pada 12 Julai lalu, laporan Bernama.

Katanya lagi, tindakan yang dikenakan ke atas syarikat terbabit adalah sebagai peringatan tegas kepada pengendali bas ekspres lain, agar mematuhi Kod Amalan Industri (ICOP) SPAD setiap masa dalam mengutamakan keselamatan pengguna.

Menurutnya SPAD juga akan terus bekerjasama dengan agensi penguatkuasaan termasuk Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bagi memastikan kesemua pengendali bas menjalankan operasi dengan kenderaan yang dalam keadaan baik dan mematuhi segala peraturan lalu lintas serta keselamatan jalan raya.

Malah bas persiaran tersebut didapati memiliki sebanyak 63 saman trafik dan 49 daripadanya adalah atas kesalahan memandu melebihi had laju. Selain itu, PDRM turut berkata bas tersebut juga dikesan mempunyai sembilan saman melibatkan kesalahan memandu di lorong kanan secara perlahan.

Bas berkenaan datang dari arah Pulau Pinang menuju ke Kuala Lumpur, secara tiba-tiba melalui bahagian tengah laluan lebuh raya itu lalu merempuh tiga kereta di hadapannya akibat kegagalan brek. Pemandunya yang berusia 51 tahun telah ditahan reman di bawah Seksyen 42 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 atas tuduhan memandu secara cuai.