hyundai-santa-cruz-crossover-truck-concept-1

Hyundai telah mendedahkan trak pikap konsep unibody Santa Cruz pada Detroit Motor Show 2015 yang lalu. Projek berkenaan kemudiannya dikatakan sedang dalam peringkat kelulusan. Terbaharu, laporan mengatakan projek trak pikap dari pengeluar automotif Korea ini telah ditunda.

“Ia telah dianjakkan, sebagaimana yang kami faham. Tidak ada apa yang akan berlaku pada bahagian ini sehingga tahun 2020. Kami mempunyai perancangan pada lapangan di mana mereka memerlukan kenderaan ini secara serius, tetapi sehingga kini tiada lagi komitmen untuk memproduksinya. Saya tidak boleh mengesahkan apa dan bila, tetapi ia merupakan mesej yang berlainan. Bukan dalam masa terdekat tetapi kami mula merasakan ada perkembangan untuk perkara ini,” kata COO Hyundai Australia kepada Car Advice.

Santa Cruz merupakan “trak crossover”, iaitu trak pikap unibody yang berkongsi ciri dengan SUV seperti Tucson dan bukan trak pikap yang lasak menggunakan asas binaan ladder frame seperti Toyota Hilux. Ia dibina dengan formula seperti Honda Ridgeline, yang merupakan trak pikap berasaskan platform dari kereta penumpang, iaitu crossover Honda Pilot yang dijual untuk pasaran Amerika Syarikat.

Dalam bentuk konsep, Santa Cruz menampilkan enjin empat silinder turbo diesel 2.0 liter berkuasa 190 hp/406 Nm, dan didakwa dapat mencapai penggunaan bahan api 12.8 km untuk setiap liter.