Hitachi Super Express

Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) Tan Sri Syed Hamid Albar mengesahkan Projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura kini telah pun memasuki fasa kedua, lapor Bernama.

SPAD merupakan pihak yang mengawal selia pelaksanaan projek berkenaan akan memastikan ia berjalan mengikut jangka masa dan spesifikasi yang dipersetujui kerajaan dan projek tersebut dimajukan oleh MyHSR Corp Sdn Bhd.

“Sebagai langkah persediaan sebelum beroperasi, SPAD telah menghantar pegawai ke negara yang mempunyai kereta api laju bagi mempelajari kepakaran mereka,” katanya.

Syed Hamid berkata limpahan kekayaan projek itu akan turut dinikmati masyarakat yang mendiami kawasan stesen persinggahannya termasuk Muar.

HSR yang disasarkan beroperasi pada 2026, akan mempunyai lapan stesen iaitu Bandar Malaysia, Putrajaya, Seremban, Ayer Keroh, Muar, Batu Pahat, Iskandar Puteri dan Singapura.

Projek sepanjang 350 kilometer (km) itu akan mengurangkan tempoh perjalanan antara Kuala Lumpur dan Singapura kepada hanya 90 minit dengan kelajuan melebihi 300km sejam.