Proton telah memperkenalkan aplikasi mudah alih yang baharu yang dinamakan sebagai MyProton, bertujuan untuk memberi kemudahan kepada semua pelanggan yang memiliki kereta Proton. Pada masa yang sama, membenarkan mereka dan semua bakal pengguna Proton untuk membuat temu janji bagi memandu uji kereta Proton. Aplikasi ini boleh dimuat turun menerusi Google Play Store dan Apple App Store.

Aplikasi ini memberikan beberapa kemudahan bagi penggunanya iaitu membuat temu janji untuk memandu uji kereta Proton, temu janji bagi servis atau penyelenggaraan kereta, sambungan ke panggilan Mobile Assist untuk bantuan dan maklumat mengenai semua model Proton.

Selain itu, ia turut menyalurkan informasi terkini mengenai promosi dan acara semasa, lokasi jualan PROTON dan pusat-pusat perkhidmatan, sambungan ke saluran media sosial PROTON – Facebook, Instagram dan Youtube dan kalkulator pengiraan pinjaman.

“Kami memahami bahawa dalam persekitaran yang pesat dan maju, cara terbaik untuk mencapai dan memaklumkan pelanggan adalah melalui aplikasi mudah alih ini. Justeru, kami menyediakan akses kemudahan untuk pelanggan bagi mendapatkan maklumat di hujung jari seiring dengan keperluan pelanggan yang semakin moden. Ini menjadikan perhubungan kepada pelanggan lebih cekap dan berkesan,” ujar Datuk Ahmad Fuaad Kenali, Ketua Pegawai Eksekutif Proton.

Dalam fasa perkembangan seterusnya, MyProton akan turut menyediakan akses kemudahan bagi pelanggan untuk menyemak status tempahan kereta, rekod penyelenggaraan, peringatan untuk menyelenggara kereta mereka dan banyak lagi.