uber-x-car_BM

Susulan daripada pengumuman Uber untuk memulakan operasinya di Kuching, Sarawak bermula esok, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Nancy Shukri menegaskan bahawa Uber terlebih dahulu wajib mendapatkan lesen untuk beroperasi atau berdepan dengan tindakan kenderaannya disita.

Jelas beliau, Uber masih belum memohon permit daripada Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) Sarawak yang membolehkan syarikat itu menawarkan perkhidmatannya secara sah di negeri berkenaan, di bawah Seksyen 51 Akta LPKP, seperti yang dilaporkan oleh The Borneo Post Online.

“Tindakan boleh diambil disebabkan itu. Di bawah akta berkenaan, dengan penglibatan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan PDRM, kenderaan yang terlibat boleh disita. Setakat semalam (Ahad), Uber belum menghantar permohonan permit yang dimaksudkan. Kami perlu merakam aktiviti mereka serta bertanggung jawab ke atas penumpang,” ujar beliau.

Katanya lagi, walaupun Uber sudah berdaftar dengan LPKP Sarawak, syarikat itu perlu mematuhi syarat-syarat tertentu. “Saya tidak bermaksud perkhidmatan Uber akan disahkan. Mereka perlu mematuhi syarat-syarat sedia ada. Ketika ini, Uber masuk belum sah untuk beroperasi,” tambah beliau.