audi_b9a4_sline_ext-2

Antara jenama premium dari Jerman, Audi seringkali tewas dari segi harga berbanding BMW dan Mercedes-Benz kerana jenama berkenaan tidak mempunyai program pemasangan tempatannya (CKD) sendiri. Oleh itu, Audi telah mengumumkan akan memulakan operasi CKD mereka di Malaysia dalam masa lagi dua tahun.

Bercakap kepada paultan.org pada pelancaran Audi A4 hari ini, pengarah pemasaran Audi Malaysia Rudi Venter berkata, “Anda boleh bayangkan perbincangan yang besar perlu dilakukan kerana ia melibatkan pelaburan. Jadi secara jelasnya tempoh masa tidak dapat ditetapkan, tetapi apa yang pasti dalam tempoh masa lebih kurang dua tahun berikutnya kami perlukan operasi tempatan.”

Apabla ditanya adakah model A4 akan dipasang secara CKD, Venter menambah, “Kami sekarang ini sedang melihat empat model berbeza yang akan diproduksi secara tempatan, dan jika ia logik dari segi jumlah pengeluaran, jadi A4 berkemungkinan besar akan dibuat secara CKD.”

Memandangkan Volkswagen Group Malaysia (VGM) sedang melihat semula operasi Audi di Malaysia, pemasangan tempatan untuk Audi mungkin akan beroperasi di kilang DRB-Hicom Pekan, Pahang, di mana model-model Volkswagen tempatan turut di pasang.