VW diesel engine

Skandal diesel yang melanda Volkswagen Group nampaknya belum lagi berakhir. Reuters memetik akhbar dari Jerman Bild am Sonntag, melaporkan ketua pembangunan teknikal Audi, Stefan Knirsch, telah ditahan untuk siasatan terhadap perisian untuk menipu yang digunakan pada enjin diesel 3.0 liter jenama berkenaan.

Akhbar Jerman berkenaan turut menyatakan siasatan yang dijalankan oleh Jones Day tersebut menunjukkan Knirsch, yang juga merupakan ahli lembaga Audi, mengetahui penggunaan perisian untuk menipu tersebut yang dipadankan pada enjin diesel 3.0 liter serta memberikan janji palsu di bawah sumpah yang dibuat. Laporan itu turut menyatakan Knirsch telah diminta untuk melepaskan jawatannya.

Knirsch yang sebelum ini ketua untuk pembangunan enjin di Audi, menggantikan Ulrich Hackenberg pada 1 Januari. Hackenberg telah pun meletak jawatan selepas beliau dan dua eksekutif lain yang berkait rapat dengan pembangunan enjin EA 189 digantung dari perkhidmatan. Jurucakap Volkswagen Group dan Audi enggan mengulas lanjut berkenaan isu tersebut.

Bulan lalu, Bild am Sonntag melaporkan bahawa lebih banyak peranti untuk penipuan dijumpai pada enjin diesel 3.0 liter tersebut. Perisian yang tidak diluluskan berkenaan membolehkan sistem kawalan emisi untuk enjin turbodiesel itu dimatikan selepas lebih kurang 22 minit beroperasi. Ujian rasmi sistem emisi yang dijalankan itu mengambil masa 20 minit untuk dilengkapkan.

Enjin turbodiesel V6 3.0 liter yang terlibat dengan penggunaan peranti penipuan ini digunakan untuk model seperti Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne, Audi A6 quattro, A7 quattro, A8 dan Q5.