Setelah menamatkan Grand Prix Malaysia hujung minggu lalu dengan kedudukan 1-2, pasukan Formula 1 Red Bull Racing serta pelumba mereka, Daniel Ricciardo dan Max Verstappen kini sudah pun tiba di Jepun untuk Grand Prix Jepun hujung minggu ini.

Sebelum memulakan sesi latihan bebas yang dijadualkan pada 7 Oktober iaitu Jumaat ini, kedua-dua pelumba berkenaan mengambil keputusan untuk bersiar-siar dahulu di sekitar Shibuya, Tokyo menggunakan jentera old school Datsun Skyline 210 Coupe yang diubahsuai dengan tema Bosozoku atau dikenali juga dengan nama Kaido Racers.

Model C210 merupakan generasi ketiga dalam keluarga Nissan/Datsun Skyline (tidak termasuk dari generasi Prince), diproduksi bermula 1977 hingga 1981, dalam versi sedan empat pintu short-nose (model ini dipasarkan di Malaysia dengan nama Datsun 180K), sedan empat pintu long-nose, serta Coupe dua-pintu – iaitu model yang digunakan oleh kedua-dua pelumba ini.

Skyline berwarna oren-perak ini juga telah diubahsuai dengan tema Bosozoku, iaitu budaya pengubahsuai berasaskan kumpulan gangster di Jepun pada era 1980’an.

Kereta-kereta dengan gaya Bosozoku ini diubahsuai dengan mengambil inspirasi rekaan dari jentera-jentera perlumbaan Super Silhouette pada era 80’an, menampilkan spoiler hadapan dan spoiler belakang yang sangat besar serta keempat-empat ruang roda yang sangat lebar. Ia juga dipadankan dengan roda aloi yang sangat lebar serta badan kereta yang diturunkan serapat yang mungkin dengan permukaan jalan.

Kemenangan 1-2 Red Bull di Sepang Ahad lalu telah menyekat pasukan Mercedes AMG Petronas daripada mengesahkan kejuaraan kategori pengeluar untuk musim ini. Daniel Ricciardo kini berada di tempat ketiga dalam pungutan mata keseluruhan, 84 mata ketinggalan berbanding pendahulu kejohanan Nico Rosberg dari pasukan Mercedes AMG, dan 61 mata di belakang Lewis Hamilton di tempat kedua, juga dari Mercedes AMG.