uber-x-car_BM

Hujung September lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Nancy Shukri menegaskan bahawa tindakan bakal diambil terhadap Uber di Sarawak dan Sabah kerana modus operandinya adalah sama seperti “teksi lanun” di kedua-dua negeri.

Semalam Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) Sabah pula mengingatkan semua pengusaha perkhidmatan Uber di negeri itu tampil memohon permit sebelum menjalankan operasi, laporan Bernama.

Menurut pengerusi LPKP Datuk Raime Unggi, permohonan permit itu penting kerana operasi perkhidmatan Uber dianggap sama seperti ‘kereta sapu’ dan selagi tiada permit, pengusaha perkhidmatan tersebut tetap dianggap beroperasi secara haram.

Katanya, Seksyen 33 Akta LPKP jelas menetapkan larangan ke atas penggunaan kenderaan perkhidmatan awam yang tidak berlesen. Di mana membawa penumpang tanpa permit akan sentiasa dipantau polis termasuk Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

“Tindakan boleh diambil ke atas pemandu termasuk menyita dan melucut hak ke atas kenderaan seperti diperuntukan dalam Seksyen 51 Akta LPKP,” katanya.

Raime turut berkata LPKP hanya mahu pengusaha Uber dan Grabcar mematuhi undang-undang demi memastikan keselamatan dan kepentingan penumpang sentiasa diberi keutamaan.

“LPKP Sabah bersama JPJ dan polis akan terus memantau operasi perkhidmatan kenderaan pengangkutan haram termasuk Uber,” katanya sambil menambah adalah penting bagi pengguna mendapatkan perkhidmatan teksi berlesen.