easy-taxi-super-easy-taxi 259

Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) Tan Sri Syed Hamid Albar menggesa pengusaha teksi di seluruh negara supaya meningkatkan lagi perkhidmatan mereka sekiranya ingin bersaing dengan perkhidmatan e-hailing termasuk Uber, Grabcar dan Blacklane.

Menurut Syed Hamid, kajian telah dibuat oleh pihaknya dan mendapati orang ramai inginkan perkhidmatan teksi yang lebih mesra pengguna, pantas dan efisien, serta kadar caj yang berpatutan, laporan Bernama.

“Justeru, pengusaha teksi perlu melakukan perubahan bagi menyalurkan perkhidmatan yang lebih baik kepada para pengguna daripada terus marah dan menyalahkan kerajaan dan SPAD, termasuk membawa kes ini ke mahkamah,” ujarnya.

Sambungnya lagi, “Kami sedar dengan kehadiran perkhidmatan teksi seperti Uber, Grabcar dan Blacklane, telah mewujudkan pelbagai kritikan terhadap kerajaan dan SPAD, waima ini bukanlah produk yang diusahakan oleh SPAD.”

Syed Hamid turut berkata, perkhidmatan e-hailing yang melibatkan Uber, Grabcar dan Blacklane ini adalah selari dengan perkembangan teknologi semasa.

“Adalah penting bagi pengusaha teksi di negara ini untuk menerima perubahan yang dilakukan dan anggaplah ia sebagai persaingan yang sihat. Malahan kerajaan juga akan terus membantu para pengusaha teksi untuk ke arah itu,” katanya lagi kepada pihak media.