2016_toyota_yaris_quebec-12-e1443751067967-850x451-bm

Toyota Motor Corporation dan Mazda Motor Corporation kini sedang bergabung tenaga dalam bahagian pembangunan kenderaan sambungan pintar dan penggerak elektrik, menurut satu laporan daripada Automotive News. Kata timbalan presiden eksekutif Mazda, Akira Marumoto, dua pengeluar kenderaan ini sedang berbincang secara mendalam sejak tahun lepas lagi, namun beliau tidak memberitahu subjeknya.

Tahun lepas, dua pengeluar ini telah menandatangani satu perjanjian, yang mana menjelaskan Toyota akan menyediakan teknologi hibrid dan advanced fuel-cell mereka kepada Mazda, sementara Mazda pula akan berkongsi teknologi enjin petrol dan diesel SkyActiv mereka sebagai balasan.

Kerjasama teknologi antara Mazda dan Toyota ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan kerana pengeluar kenderaan Jepun lain juga melakukan langkah yang sama sejak baru-baru ini, sama ada melalui perolehan atau gabungan dalam syarikat. Paling baru adalah Nissan membeli pegangan utama dalam Mitsubishi awal tahun ini. Toyota pula membeli lebihan saham dalam Daihatsu Motor Company dan masih meneroka kerjasama penyelidikan dan pembangunan dengan Suzuki.

Presiden Toyota Motor Corporation, Akio Toyoda, dan pengerusi Suzuki, Osamu Suzuki memberitahu bahawa perbincangan antara kedua pihak bermula apabila permintaan kewangan semakin menakutkan untuk mengejar pembangunan kenderaan elektrik dan lebih maju. Toyota juga mempunyai pegangan dalam Isuzu, Fuji Heavy Industries dan Hino Motors.