Setelah didedahkan secara rasmi sebelum ini, kini Ferrari menyiarkan pula video promosi LaFerrari versi convertible – LaFerrari Aperta – yang dipandu pelumba F1 Scuderia Ferrari iaitu Sebastian Vettel.

LaFerrari Aperta merupakan model yang dibina untuk meraikan ulang tahun ke-70 Ferrari tahun hadapan. Jadi, dalam video ini, model-model perlumbaan lagenda Ferrari yang lain turut ditampilkan, sebagai refleksi kejayaan terdahulu pembuat kereta dari Itali berkenaan sehingga ke tahap sekarang.

Antara jentera yng membuat kemunculan berkenaan termasuk 125 S, 250 GTO, 330 PA, serta jentera Formula 1 Ferrari iaitu 312T4 yang pernah dipandu Gilles Villeneuve dan Jody Scheckter serta F2003-GA yang pernah dipandu Rubens Barichello dan Micheal Schumacher.

Setelah mempamerkan kehebatannya beraksi di jalan raya, Vettel kemudiannya tiba di Litar Circuit de Barcelona-Catalunya di Sepanyol. Dalam litar, jentera dengan enjin V12 6.3 liter digandingkan bersama sistem KERS – menghasilkan 949 hp secara keseluruhan – dipandu pada tahap maksimum oleh Vettel.

Pada akhir video ini, jentera berkenaan juga seolah-olah ‘memanggil’ Vettel untuk memandunya lagi dengan ngauman enjin V12 yang mengujakan.

Walau bagaimanapun, video promosi ini adalah sebagai memperlihatkan LaFerrari Aperta ini kepada umum semata-mata dan bukan untuk mencari pembeli. Ini kerana hypercar berkenaan hanya dibina terhad kepada 209 unit di mana kesemuanya telah habis ditempah oleh pelanggan.