mark-levinson

Samsung Electronics mengumumkan mereka kini memiliki Harman International Industri dengan harga US$8 bilion. Pembelian tunai terhadap syarikat pembuat sistem audio dan hubungan kenderaan dari Amerika Syarikat tersebut dibuat oleh Samsung sebagai usaha mereka untuk masuk ke pasaran elektronik automotif dengan langkah yang besar, lapor Reuters.

Urusniaga ini merupakan yang terbesar pernah dibuat syarikat dari Korea Selatan tersebut dan dijangka akan lengkap sepenuhnya pada pertengahan 2017 nanti. Pemilikan terbaharu ini disusuli selepas pembelian kepentingan bernilai US$450 dalam pembuat kereta elektrik dari China iaitu BYD. Samsung juga dilaporkan pernah berbincang dengan Fiat Chrysler Automobiles (FCA) atas penjualan berpotensi atau kerjasama untuk unit komponen Magneti Marelli, tetapi perbincangan berkenaan telah ditamatkan.

Dengan kemajuan sistem elektronik dan perisian dalam kenderaan masa kini, syarikat-syarikat teknologi telah melebarkan perniagaan mereka dalam sektor berkenaan yang menyediakan banyak peluang-peluang baharu. Samsung berharap untuk melabur dalam pertumbuhan ini secepat mungkin.

“Kami sudahpun membuat kajian terhadap pasaran dalam automotif untuk satu tempoh masa. Kami simpulkan bahawa pertumbuhan organik tidak akan membawa kami kearah hala tuju kami dengan cepat,” kata presiden dan ketua pegawai strategi Samsung Elektronik Young Sohn kepada wartawan menerusi sidang dalam talian. Ia bagaimanapun masih belum dapat dilihat adakah Samsung akan dapat berkembang menjadi sebuah syarikat yang mampu bersaing dengan syarikat-syarikat seperti Bosch dan Continental, menurut penganalisis.

Harman merupakan pembekal sistem infotaimen, telematik, dan juga perhubungan keselamatan serta perkhidmatan sekuriti yang digunakan oleh lebih 30 juta kenderaan di seluruh dunia. Peralatan syarikat berkenaan boleh ditemui pada kenderaan-kenderaan berjenama seperti BMW, Toyota dan Volkswagen. Selain dari Harman/Kardon, yang juga mengeluarkan sistem audio rumah, Harman turut menaungi pelbagai lagi jenama seperti Infinity, JBL, Bang & Olufsen Automotive serta Mark Levinson.