RON_95_vs_RON_97_Fuel_Test_Malaysia_ 032

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh mengesahkan sejumlah 58 jalan di 10 kawasan utama di sekitar KL akan ditutup esok, 19 Nov, mulai jam 7 pagi, disebabkan perhimpunan jalanan Bersih 5.

Jalan-jalan di kawasan yang terlibat termasuklah Dataran Maybank Bangsar, Little India, Brickfields, Masjid Negara, Muzium Negara, Sogo, Dataran Merdeka, Parlimen, Bank Negara, Jalan Pudu, PWTC dan Chow Kit.

Penutupan jalan ini adalah bagi mengelakkan pertembungan antara beberapa kumpulan, terutamanya kumpulan Bersih yang berbaju kuning dan pro-kerajaan berbaju merah. Selain itu, polis turut menjangkakan dua lagi kumpulan yang bakal terlibat iaitu Baju Putih dan Baju Hitam, yang turut serta dalam demostrasi jalanan pada masa dan tempat yang sama, laporan News Strait Times.

Amar turut berkata, sehubungan itu lencongan jalan akan dilaksanakan bagi penguraian trafik di jalan-jalan yang terbabit. Walau pun pihak polis telah mengarahkan kumpulan-kumpulan terbabit tidak meneruskan rancangan untuk perhimpunan jalanan ini, namun mereka masih berdegil. Malahan pihak polis akan menempatkan sejumlah besar anggotanya di sekitar KL, dan tidak teragak-agak mengambil tindakan sewajarnya jika ada di antara peserta perhimpunan tersebut didapati mencetuskan kekecohan dan melanggar undang-undang.