Menjelang kedatangan tahun baharu tidak lama lagi, Uber telah mendedahkan statistik bagaimana orang ramai menggunakan perkhidmatanya sepanjang 2016 ini. Di sini disertakan statistik ringkas berkenaan penggunaan masyarakat Malaysia yang telah disimpulkan di dalam Year With Uber 2016.

Menurut Uber, keseluruhan operasinya di Malaysia tahun ini telah mencakupi perjalanan sejauh 128,000,005 km. Di Kuala Lumpur, Bandaraya dengan keseluruhan jaraknya 30 km dari Timur ke Barat, jarak perjalanan penumpang yang menggunakan perkhidmatan aplikasi berkenaan bersamaan dengan jarak mengelilingi dunia sebanyak 3,000 kali.

Purata perjalanan yang diambil oleh setiap penumpang di bandaraya berkenaan ialah 19 minit, dan servis aplikasi ini kerap kali digunakan pada waktu malam, dengan 31% dari penumpang menggunakan servis tersebut antara pukul 10 malam hingga 2 pagi. Statistik juga menunjukkan, penumpang yang menggunakan Uber di KL turut menggunakan servis yang sama apabila mereka tiba 488 bandar lain.

Lokasi yang paling kerap dikunjungi menggunakan perkhidmatan ini bagi tahun 2016 adalah Lapangan Terbang Antarabangsa (KLIA), dan berdasarkan bagaimana servis ini dijalankan, kami rasa destinasi ini akan kekal di kedudukan berkenaan pada tahun hadapan. Uber juga mendedahkan, servis mereka turut bergantung kepada pengangkutan awam lain di mana 24% daripada keseluruhan perjalanan akan bermula atau berakhir di stesen-stesen tren.

Saya lebih gemar memandu sendiri untuk kemana-mana. Setelah kembali semula bertugas di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur tahun ini, barulah saya mula menggunakan perkhidmatan ini, itupun jika benar-benar terpaksa dan majoritinya melibatkan tugasan untuk mengambil dan memulang semula kereta-kereta untuk dipandu uji. Oleh itu, saya hanya menggunakan perkhidmatan ini sebanyak sembilan kali sepanjang 2016, dengan jumlah perjalanan sejauh 56.6 km (menurut Uber, sama seperti mengelilingi litar F1 sebanyak 12 kali) dan purata setiap perjalanan selama 14 minit. Bagaimana pula dengan anda?