Majlis Bandaraya Shah Alam semalam telah melancarkan dua bas elektrik yang akan memulakan perkhidmatan secara percuma selari dengan matlamatnya untuk menjadi bandar dengan kadar pembebasan karbon yang rendah menjelang 2030, lapor Bernama.

Datuk Bandar Shah Alam, Datuk Ahmad Zaharin Mohd Saad berkata dua bas berkenaan akan menggantikan dua bas diesel yang digunakan sebelum ini untuk kegunaan awam. Laluannya menghubungkan Seksyen 19 dan 7 melalui pusat bandar yang turut meliputi Seksyen 2, 3, 6 dan 7.

Menurut beliau, inisiatif untuk menggunakan bas elektrik itu diambil berdasarkan permintaan penggunaan yang semakin bertambah kini, dengan jumlah penumpang sebulan mencecah 100,000 orang. “Perkhidmatan bas mesra alam secara percuma ini diperkenalkan sebagai sebahagian daripada usaha ‘hijau’ MBSA untuk mengurangkan pembebasan karbon sehingga 45%, setara dengan 31,914.54 tan,” ujar beliau.

Bas berkenaan mampu menampung seramai 67 orang penumpang dalam satu masa, serta mesra OKU. Ia turut menggunakan panel LED, kamera litar tertutup dan menyediakan Wi-Fi. Perkhidmatan bas ini bermula dari 6 pagi hingga 10 malam setiap hari, dengan perancangan untuk menambah bilangan bas yang beroperasi di masa hadapan.