Susulan daripada rangakaian berita yang tersebar sebelum ini berkaitan rakan strategik asing bagi Proton, Kumpulan DRB-Hicom tengahari ini mengadakan taklimat khas bagi media berhubung perkara itu. Seperti yang dilaporkan sebelum ini, kini sah Zhejiang Geely Holding Group Co., Ltd sudah memeterai perjanjian untuk menjadi rakan strategik berkenaan, sebentar tadi.

Bagaimanapun, ada kemaskini terhadap pegangan kepentingan berbanding yang dinyatakan sebelum ini, baik ke atas Proton mahupun Lotus sendiri. Bagi Proton, Geely akan mempunyai pegangan kepentingan sebanyak 49.9% hampir separuh daripada pegangan keseluruhannya.

Bagaimanapun, bagi Lotus, yang sebelum ini disebut-sebut akan diserahkan pegangannya dalam jumlah antara 50-75%, juga sedikit berbeza. Proton akan menjual keseluruhan pegangan ekuitinya dalam syarikat pembuat kereta dari Britain, Lotus, kepada Geely Holding, sekali gus menamatkan penglibatannya dalam segmen sports car. Namun, Geely akan mempunyai pegangan sebanyak 51% dalam Lotus, manakala 49% lagi menjadi pegangan Etika Automotive Sdn Bhd. Dengan ini, Lotus tidak lagi menjadi milik Proton.

Kedua-dua syarikat telah menandatangani perjanjian persefahaman itu hari ini, di Putrajaya serta disaksikan oleh Menteri Kewangan II, YB Datuk Seri Johari Abdul Ghani.

“Sememangnya hasrat kami adalah untuk menghidupkan semula jenama Proton di mata dunia. Ia merupakan kereta nasional yang pertama dan mempunyai sejarah selama 30 tahun. Perjanjian ini akan menjadi pemangkin yang dapat menjulang semula sebuah jenama yang dibanggakan oleh semua rakyat Malaysia ini,” kata Pengarah Urusan Kumpulan DRB-HICOM, Dato’ Sri Syed Faisal Albar.

Geely Holding, pemilik Volvo Car Corporation dan The London Taxi Company, merupakan antara pengeluar utama kenderaan penumpang China. Syarikat berkenaan memiliki operasi di seluruh dunia, merangkumi 16 kilang pembuatan, tujuh studio reka bentuk serta lima pusat penyelidikan & pembangunan (R&D). Usahasama dengan PROTON akan membolehkan Geely bertapak di pasaran ASEAN dan meningkatkan penglibatannya dalam industri pembuatan serta R&D serantau.

Kedua-dua pihak bakal menandatangani Perjanjian Muktamad dalam bulan Julai 2017.