Disebabkan kekurangan pembangunan baru, Toyota mengesahkan syarikat itu telah menjual semua baki sahamnya dalam Tesla. Syarikat Jepun itu sebelum ini memiliki 3% kepentingan dalam Tesla, dengan nilai sekitar US $50 juta pada 2010.

“Kerjasama pembangunan antara kami dan Tesla berakhir tidak lama dulu. Memandangkan tiada pembangunan baru yang akan menyusul, kami mengambil keputusan bahawa telah sampai masa untuk menjual semua baki pegangan saham yang terlibat,” jelas jurucakap Toyota, Ryo Sakai.

Baki saham itu dijual pada penghujung 2016, sebagai sebahagian amalan biasa penialaian semua berkala terhadap pelaburan yang dilakukan, selepas syarikat itu menjual sebahagian sahamnya pada 2014 dengan jumlah US $700 juta.

Kedua-dua syarikat itu memperoleh manfaat daripada kerjasama yang pernah dijalinkan – Toyota menerima kepakaran untuk membantunya dalam pembangunan model RAV4 EV, sementara Tesla pula berhasil keluar dari kemungkinan bankrap.

Toyota selepas itu meneruskan pembangunan teknologi hydrogen fuel-cell, membawa kepada pengenalan model Mirai. Pendekatan dalaman EV Business Planning Department yang diketuai oleh presiden Toyota, Akio Toyoda mengurangkan lagi keperluan ke atas kerjasama dengan Tesla.