Baharu sahaja didedahkan spesifikasi serta harga jangkaannya pagi tadi, berita baharu yang kami terima mengesahkan bahawa Hyundai Tucson yang dijana enjin turbo 1.6 T-GDI kini rasmi menerjah masuk pasaran Malaysia. Perkara ini diumumkan oleh Hyundai-Sime Darby Motors, dan SUV ini sah dijual pada harga atas jalan tanpa insuran RM145,588 – sama seperti harga yang disebut sebelum ini.

Tucson versi kemaskini ini dijana oleh enjin petrol turbo 1.6 liter dengan suapan sistem suntikan bahan api terus T-GDI, menghasilkan kuasa 175 hp pada takat 5,500 rpm dan juga tork maksima 265 Nm bermula 1,500 hingga 4,500 rpm. Kuasa berkenaan disalurkan ke roda hadapan menerusi kotak gear klac berkembar automatik tujuh-kelajuan.

Pada bahagian luar, model ini dipertingkat dengan adanya adanya lampu utama projektor LED dengan nyalaan lampu siang serta lampu penjuru LED, dan juga cat yang lebih gelap pada rim 17 incinya. Rim 19 inci lima jejari pula disediakan sebagai pilihan tambahan, dan disertakan dengan tayar 245,45R19, berbanding 225/45R17 untuk rim 17 inci.

Ciri baharu lain yang turut ditawarkan termasuk kamera hadapan, fungsi auto-hold pada brek parkir elektronik, dan juga sistem bukaan pintu tailgate belakang yang boleh dioperasikan tanpa sentuhan tangan.

Selain daripada itu, kit standard versi turbo ini adalah sama seperti model paling tinggi yang dijual sekarang, iaitu 2.0 Executive. Ini termasuk lampu kabus depan dan belakang, lampu puddle, sistem kunci pintar dengan butang penghidup enjin, roda stereng pelbagai fungsi, kemasan kulit, tempat duduk pemandu larasan elektrik, kawalan tiga mod Drive Mode Control (Normal, Sports dan Eco) dan skrin informasi TFT LCD Supervision 4.2 inci.

Kelengkapan lain yang akan disertakan pada kereta ini termasuk brek kecemasan elektronik, cermin pandang belakang anti-silau automatik dengan kompas, liang pendingin hawa di belakang, sistem informasi dan hiburan berasaskan Android dengan skrin lapan inci serta cruise control. Ciri keselamatan yang ada pula terdiri daripada enam-beg udara, ABS, EBD, BA, bantuan mula mendaki, kawalan menurun curam dan cagak tempat duduk kanak-kanak ISOFIX.

Hyundai turut menawarkan aksesori opsyenal untuk Tucson turbo ini yang terdiri dari dua pakej upholsteri (RM1,288 untuk merah dan RM1,988 untuk putih), kit badan (RM2,000) serta rim 19-inci lengkap dengan tayar (RM5,500). Setiap pembelian Hyundai Tucson 1.6 T-GDI akan dilindungi waranti lima tahun atau 300,000 km (yang mana sampai dulu) dan juga pakej servis percuma 50,000 km atau tiga tahun.

Untuk spesifikasi lengkap Hyundai Tucson 1.6 T-GDI, sila layari laman Carbase.my.

Tags: