Lexus LC 500 serba baharu dibuka tempahan untuk M’sia – enjin 5.0L V8 dengan 471 hp/540 Nm, RM940k

Lexus LC 500 serba baharu dibuka tempahan untuk M’sia – enjin 5.0L V8 dengan 471 hp/540 Nm, RM940k

Seperti mana yang pernah dikhabarkan setahun yang lalu yang ia bakal tiba ke pasaran Malaysia, UMW Toyota Motor Sdn Bhd hari ini telah mengumumkan Lexus LC 500 serba baharu mula dibuka tempahan. Sejak ditampilkan kali pertama di peringkat dunia di North American International Auto Show 2016, LC antara model Lexus yang paling mendapat permintaan yang tinggi.

Bagi pasaran Malaysia, ia ditawarkan pada harga atas jalan RM940,000 (tanpa insurans) bersama waranti selama lima-tahun tanpa had perbatuan. Malah pemiliknya juga bakal menikmati penyelenggaran berjadual percuma di mana-mana pusat servis Lexus bertauliah bagi lima tahun pertama.

LC 500 dikuasakan oleh enjin 2UR-625 5.0 liter V8 N/A yang diambil daripada model GS F dan RC F. Walau bagaimana pun ia bukanlah 100% enjin Atkinson-cycle, sebaliknya boleh ditukarkan ke mod antara Atkinson dan Otto-cycle apabila diperlukan. Namun demikian, enjin ini turut mempunyai teknologi VVT-i dan sistem suntikan terus D-4S, dengan penyambung rod diperkuat dan injap titanium.

Untuk menyampaikan angin dengan lebih baik kepada enjin, terdapat dua saluran udara, manakala penyerap juga digunakan untuk mengurangkan bunyi dan gegaran. Penjana kuasa ini boleh menghasilkan 471 hp pada 7,100 rpm dan 540 Nm pada 4,800 rpm. Ini seterusnya membolehkan LC 500 memecut 0-100 km/j di bawah 5.4 saat dan kuasa tersebut disampaikan oleh kotak gear automatik 10-kelajuan.

Lexus LC 500 serba baharu dibuka tempahan untuk M’sia – enjin 5.0L V8 dengan 471 hp/540 Nm, RM940k

Bagi rekaannya, nilai estetika menjadi taruhan, di samping dibaluti elemen penuh mewah, elegan dan sofistikated. Bahagian hadapannya ditampilkan dengan gril spindle unik Lexus menggunakan warna krom, dan mempunyai rekaan tautan baru – kepadatan rekaan tersebut semakin berkurangan apabila ia semakin meregang di sepanjang bahagian tengah kenderaan. Lampu siang LED berasingan menambah gaya unik yang dihasilkan oleh lampu utama tiga LED.

Garis bumbung serta penggunaan kaca menimbulkan sesuatu yang dipanggil oleh Lexus sebagai bayangan unik, dengan c-pillar berwarna hitam yang menimbulkan visual bumbung tersebut seperti terapung. Hiasan krom pada bumbung tersebut menimbulkan rasa elegan, dengan penjuru belakangnya dihasilkan untuk kelihatan seperti pedang tradisional Jepun.

Pada bahagian belakang, garis luar gril tadi dibawa juga ke belakang, tetapi pada garisan keliling lampu belakang, sebelum ditarik ke luar untuk mengikuti tempat letak no plat dan hujung luar ekzos. Lampu belakang itu sendiri mempunyai cermin yang menghasilkan pantulan tiga dimensi siri grafik berbentuk-L. Pembeli boleh memilih sama ada rim 20- atau 21 inci.

Aerodinamik juga antara perkara penting yang diambil kira pada kenderaan ini. Selain salur udara dan pembelah angin yang boleh dilihat di hadapan dan sisi, bahagian bawah kenderaan juga direka dengan barang-barang yang selari dengan laluan udara dan boleh keluar dengan lancar ke bahagian diffuser belakang. Spoiler aktif yang boleh naik pada kelajuan 80 km/j disediakan sebagai pilihan tambahan.

Lexus LC 500 serba baharu dibuka tempahan untuk M’sia – enjin 5.0L V8 dengan 471 hp/540 Nm, RM940k

Tempat duduk yang disediakan adalah jenis 2+2 dan kokpitnya bertumpu kepada pemandu, dengan terdapat pembahagi tengah di antara pemandu dan penumpang. Tahap pinggang pemandu diletakkan serendah mungkin kepada titik tengah graviti kenderaan, dan Lexus memberitahu bahawa hud dan panel meter yang rendah serta A-pillar yang nipis membantu penglihatan ke bahagian luar kenderaan, walaupun duduk rendah.

Kedudukan di dalam LC seperti kereta lumba, dengan kaki melunjur masuk ke ruang yang luas di bawah papan pemuka. Tempat duduknya, menampilkan binaan dua bahagian berasingan untuk keselesaan dan boleh memegang dengan baik, sementara tempat duduk sports yang disediakan sebagai pilihan pula didatangkan dengan lebih sokongan.

Semua butang yang berkaitan dengan pemanduan seperti pedal penukar gear, suis pemilih mod pemanduan, butang pemula dan tombol gear diletakkan berhampiran dengan stereng manakala paparan informasi pula diletakkan pada kedudukan yang mudah dilihat dan pemandu tidak perlu mengalih mata terlalu jauh. Paparan meter dan informasi jenis TFT LCD dengan bulatan tengah yang bergerak adalah unit yang dibangunkan daripada model LFA.

Model import sepenuhnya (CBU) dari kilang pemasangan Lexus di Motomachi, Jepun, ini turut dilengkapi dengan aspek keselamatan standard bagi semua model LC termasuklah Lexus Safety System+ serba lengkap, termasuk Sistem Pra-perlanggaran dengan Pengesan Pejalan Kaki, Bantuan Brek Pra-Pelanggaran, Kawalan Kelajuan Radar Dinamik Semua-Kelajuan, Kepekaan Ketibaan Lorong dengan Bantuan Stereng dan Lampu Tinggi Pintar.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 

Comments

 

Add a comment

required

required