Nissan Leaf generasi berikutnya bukan sahaja akan menjadi kenderaan yang lebih pintar berbanding model yang ada sekarang ini, malah juga akan didatangkan dengan “teknologi berevolusi yang mampu mengubah cara kita memandu,” dipanggil sebagai e-Pedal.

Menurut Nissan, ciri ini membolehkan “pemanduan satu pedal,” tetapi bagaimana ia beroperasi? Seperti yang ditunjukkan dalam video di atas, pemandu pertamanya perlu mengaktifkan suis ciri ini, dan kemudiannya ia akan memasuki mod pemanduan “e-Pedal.”

Melalui pengaktifan ciri ini, pedal paling kanan boleh digunakan untuk memecut, membrek dan berhenti sepenuhnya sepanjang perjalanan. Tekan pedal tersebut untuk memecut, lepaskan sedikit demi sedikti untuk membrek dan lepas sepenuhnya untuk berhenti.

Bunyinya mungkin seperti sesuatu yang baru, tetapi cara operasi ini sebenarnya sudah pernah digunakan oleh kenderaan lain seperti Tesla Roadster dan juga BMW i3 (seperti dalam video di bawah). Memandangkan sistem penjanaan semula kuasa brek sudah menjadi kelaziman pada kereta elektrik, kuasa “brek” dapat diperolehi apabila pedal pendikit dilepaskan. Walaupun begitu, pedal brek di tengah masih lagi boleh digunakan jika perlu, terutamanya apabila dalam keadaan kecemasan.

Kenapa Nissan mahu menggunakan sistem yang luar dari kebiasaan ini? Menurut syarikat itu, dengan ciri tersebut, pemandu boleh mengurangkan banyak tenaga untuk mengangkat kaki dari satu pedal ke pedal yang lain, terutamanya dalam keadaan trafik yang sesak dan perjalanan harian. Leaf generasi seterusnya ini akan diperkenalkan pada 6 September ini.