2017-bmw-i3-94ah-munich-1

BMW i3 telah direncanakan untuk hadir dengan model facelift tahun hadapan, menurut berita yang dilaporkan oleh akhbar Jerman Welt am Sonntag. Kenderaan elektrik ini dijangka akan diolah rekaan luarannya untuk mempertingkatkan lagi jualannya.

Perubahan termasuklah semakan semula bahagian hadapan dan belakang kereta, serta dipadankan dengan bateri baharu yang mampu menyalurkan penggunaan elektrik yang lebih tinggi. Selain itu, BMW turut memperkenalkan peningkatan bagi barisan i3 sebanyak 50%, iaitu dari 190 km ke 300 km.

Rangkaian ini turut dijangka akan menambah model dalam barisan dengan beberapa ciri yang berbeza. Buat setakat ini, i3 didatangkan dengan dua bateri dengan kapasiti yang berbeza sebagai standard bersama satu lagi original untuk 190 km sebagai pilihan bajet. “Bagi penggunaan jangka masa panjang, pengguna mempunyai pilihan untuk memilih penggunaan yang berbeza,” ujar ahli lembaga pengarah BMW untuk divisi pembangunan Klaus Froehlich.

Reuters turut melaporkan BMW kini memperlahankan rentak dalam membangunkan kenderaan elektrik, terutamanya apabila jumlah jualan yang dicatatkan tidak memberangsangkan, sedangkan perlaburan besar telah pun dibuat. Tahun lalu, hanya sejumlah 25,000 unit i3 telah terjual.

GALERI: BMW i3 2017