Sejak beberapa minggu kebelakangan ini, ramai yang tertanya-tanya mengapa harga bahan api mingguan yang diumumkan di Malaysia asyik meningkat, sedangkan harga minyak dunia menurun. Untuk ini, KPDNKK menjelaskan, terdapat formula tertentu yang digunakan serta faktor-faktor lain yang turut diambil kira dalam proses itu.

Antaranya, selain harga bahan api dunia, kedudukan mata wang Ringgit turun memainkan peranan. Dan menurut KPDNKK lagi, tiada unsur penipuan dalam menetapkan harga mingguan bagi bahan api di Malaysia. Menterinya, Datuk Seri Hamzah Zainudin menegaskan, kementerian itu tidak pernah menyorokkan sebarang maklumat berkaitan penetapan harga minyak itu, lapor Bernama.

“Perubahan harga minyak mingguan adalah berdasarkan harga dalam pasaran global. Sekiranya harga minyak jatuh hari ini, kita tidak akan menurunkan harganya esok kerana kaedah pengiraan dalam menentukan harga runcit bagi bahan api adalah berdasarkan harga purata peringkat dunia bagi tempoh seminggu,” jelas beliau.

“Tambahan daripada itu pula, kita juga perlu mengambil kira kedudukan Ringgit semasa proses pembelian minyak itu dilakukan. Sekiranya nilai Ringgit rendah, kita terpaksa beli pada kadar yang lebih mahal dan begitu juga sebaliknya,” tambahnya lagi.

“Tiada sebarang penyelewengan atau penipuan yang dilakukan dalam proses menentukan harga mingguan ini. Kami juga tidak menyembunyikan sebarang maklumat, tambahan pula harga itu ditetapkan untuk kepentingan pengguna. Kerajaan akan memastikan apa juga program yang dijalankan akan memberi manfaat kepada orang ramai,” jelas beliau.