Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) telah pun memperkenalkan sistem kutipan tambang automatik (AFC) baharu bagi kemudahan para pengguna perkhidmatannya. Di mana para pengguna kini kini boleh menggunakan kad Touch ‘n Go di AFC yang disediakan di 13 stesen komuter terpilih.

Stesen yang dalam fasa pertama naik taraf sistem AFC itu adalah KL Sentral, Sungai Buloh, Bandar Tasik Selatan, Subang Jaya, Batu Caves, Bank Negara, Putra, Kuala Lumpur, Serdang, Kajang, Nilai, Seremban dan Setia Jaya, laporan Bernama.

Menurut Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Ab Aziz Kaprawi, pelaksanaan sistem baharu itu akan memudahkan pengguna menggunakan pengangkutan awam secara integrasi dengan hanya satu kad. Sekali gus melancarkan perjalanan dan mengatasi masalah kesesakan di lorong pengimbas Touch n’ Go terutamanya pada waktu puncak.

“Seiring dengan kemajuan sistem di mod pengangkutan awam lain seperti MRT dan LRT, AFC di komuter KTM yang merupakan sistem rel lama juga kini telah dimodenkan. Sebelum ini hanya terdapat satu lorong pengimbas Touch n’ Go di setiap stesen komuter KTM, kini pengguna dapat jimatkan masa kerana tidak perlu bersesak di satu lorong sahaja,” katanya kepada pemberita.

Ab Aziz berkata projek itu dijangka siap sepenuhnya pada tahun 2019 yang memberi fokus kepada integrasi sistem tiket bagi keseluruhan operator rel di Lembah Klang.