Semakin banyak pengeluar kereta yang berpendapat bahawa sistem perkongsian kenderaan akan menjadi penyelesaian kepada pengangkutan peribadi masa hadapan. Jaguar juga sebegitu, dan mereka telah menunjukkan sebuah kenderaan autonomous sepenuhnya yang berbentuk kompak, dinamakan sebagai Future-Type. Kenderaan ini memberi gambaran kepada kenderaan mereka pada tahun 2040 dan seterusnya.

Dalam konsep kenderaan elektrik autonomous yang boleh dikongsi oleh Jaguar ini, anda tidak akan memiliki kereta tersebut, tetapi hanya diberi dengan roda stereng canggih yang digelarkan sebagai Sayer. Melalui roda stereng ini, anda boleh melakukan pelbagai tugas seperti memanggil kereta tersebut, memainkan muzik, menyemak jadual dan pelbagai lagi. Alat canggih ini juga boleh membantu anda membuat perancangan harian.

Malah secara sendiri, Sayer boleh mengetahui jadual anda, mengejutkan anda, membawa kereta yang sudah dicas penuh ke depan rumah dan memberi cadangan jalan mana yang boleh dilalui. Jika anda mahu menikmati sendiri pemanduan, stereng tersebut oleh digunakan untuk mengendali Future-Type.

Kereta ini berbentuk kurus, dan di dalamnya terdapat susunan tempat duduk 2+1. Anda juga boleh melaras tempat duduk ini untuk jadi bertentangan antara satu sama lain untuk keadaan seperti terdapat perbincangan atau kedua-duanya menghadap ke depan seperti biasa.

Selain itu, kenderaan ini juga boleh berkomunikasi dengan Future-Type yang lain, seterusnya membenarkan perjalanan yang lebih pendek dan pergerakan di atas jalan raya dapat dilakukan dengan lebih selamat dan cekap.