Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio kini sah sebagai SUV terpantas di litar ‘The Green Hell’ Nürburgring Nordschleife dengan catatan masa 7 minit 51.7 saat. Catatan berkenaan secara tidak langsung telah memadam rekod 7 minit 59.74 saat yang dicatatkan oleh SUV Porsche Cayenne Turbo S yang dilakukan pada tahun 2015.

Dengan rekod baharu tersebut, Alfa Romeo kini memegang dua rekod produksi di Nürburgring di mana Giulia Quadrifoglio yang dibina dengan platform yang sama dengan Stelvio kini memegang rekod untuk sedan empat pintu terpantas dengan catatan masa 7 minit 32 saat.

Stelvio hadir dalam pasaran dengan dua pilihan enjin iaitu enjin 2.0 liter empat silinder turbo berkuasa 280 hp/400 Nm, manakala varian yang digunakan untuk mencatatkan rekod ini merupakan versi tertinggi dengan enjin V6 2.9 liter turbo berkembar berkuasa 510 hp dan tork maksima 600 Nm.

Kesemua kuasa dari setiap pilihan enjin disalurkan ke keempat-empat tayar menerusi sistem pacuan semua roda Q4 dan juga kotak gear lapan-kelajuan dari ZF yang mampu menukar gear sepantas 150 milisaat dengan menggunakan mod Race. Sistem AWD crossover ini membenarkan 60% tork ke gandar hadapan, manakala unit torque vectoring differential turut dipadankan untuk mempertingkatkan daya tarikan serta kestabilan.

Selain itu, SUV ini juga diberikan sistem Chassis Domain Control (CDC) dan juga menampilkan drive shaft yang diperbuat dari material gentian karbon, manakala kerangka badannya pula dibina dengan material ringan bersama agihan berat 50/50 secara keseluruhan.