Selalu kita dengar ada orang yang akan cakap panel badan kereta keluaran tempatan lembut, dan terus buat andaian bahawa kereta berkenaan tak selamat. Macam mana mereka boleh sampai kepada kesimpulan mudah seperti ini?

Mudah saja. Dengan jari “sakti”, mereka akan mengetuk-ngetuk sedikit badan kereta itu dan mendakwa ia mudah kemek. Tanpa sebarang pemahaman lanjut, maka terus akan ada kesimpulan seperti itu. Dan, lebih parah, ramai pula yang terpedaya dan percayakan pandangan itu.

Sebetulnya, bahagian yang manakan yang lebih penting untuk memberi perlindungan kepada pemandu dan penumpang sekiranya kenderaan terlibat dalam kemalangan? Adakah lapisan nipis panel badannya atau sebaliknya struktur kerangka yang digunakan pada sesebuah kenderaan, seperti yang dapat dilihat pada Proton Persona 2016? Ada tak mana-mana kereta penumpang dalam dunia ini yang bahagian luarannya tak kemek kalau bertembung dalam kemalangan?

Untuk meleraikan salah faham ini – kerana mungkin saja ramai lagi yang menganggap perkara ini betul – kami sediakan satu video ringkas untuk kita menambah pengetahuan tentang hal-hal berkaitan kekukuhan sesebuah kenderaan. Semoga ada manfaatnya.

Keratan rentas Proton Persona 2016