Sering kali kita terbaca di akhbar atau menonton berita menerusi kaca TV tentang kes kemalangan yang melibatkan kereta, motosikal dengan kenderaan berat seperti bas dan lori. Dan kebanyakan kemalangan yang membabitkan kenderaan berat selalunya melibatkan kematian. Sudah pasti perkara sebegini kita mahu elakkan ia terjadi, bukan sahaja kepada kita, bahkan juga orang lain.

Beberapa hari lalu, menerusi laporan Bernama, Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) Kedah Chan Kei Hong menitipkan pesanan agar pengguna jalan raya diingatkan supaya menjaga jarak yang selamat semasa memandu, terutamanya di belakang kenderaan berat bagi mengelak daripada berlakunya kemalangan.

Katanya, hasil pemerhatian mendapati ramai pengguna jalan raya yang tidak menjaga jarak semasa memandu sehingga menyebabkan berlakunya kemalangan dan kematian.

“Jangan memandu terlalu rapat dengan kenderaan berat seperti bas atau lori kerana fizikal kenderaan yang besar akan menyebabkan pemandu sukar untuk melihat dan ia merupakan titik buta kepada mereka. Jarak yang paling selamat adalah dengan mengikut peraturan antara dua hingga empat saat di belakang kenderaan hadapan. Ini merupakan jarak yang paling selamat,” katanya.

Tambahnya lagi, dengan mengamalkan peraturan itu pengguna jalan raya mempunyai jarak yang mencukupi untuk berhenti dengan selamat jika kenderaan di hadapan menekan brek secara tiba-tiba.