Menurut sebuah laporan oleh Bloomberg, Uber mengesahkan syarikat itu akan menjual operasi bahagian Asia Tenggaranya kepada Grab, dengan persetujuan dan nilai yang akan diumumkan minggu ini. Dengan ini, Uber meneruskan keputusannya untuk keluar dari beberapa pasaran utama – sebelum ini di China dan Russia.

Ia akan melibatkan keseluruhan operasi yang dikenalikan oleh syarikat itu, termasuk Uber Eats dirantau ini dan pegangannya juga hanya pada kadar 25%-30% di dalam gabungan perniagaan baru yang akan dibentuk nanti.

Uber telah mencari jalan untuk memperkemas kedudukan kewangannya sebelum dibuka untuk penawaran umum tahun depan, dan telah menarik diri dari pasaran seperti Asia Tenggara akan melonjakkan keuntungan bagi syarikat yang telah menghabiskan US$10.7 bilion (RM42 bilion) sejak ia ditubuhkan sembilan tahun lalu.

Sementara itu, pengasas bersama dan CEO Grab, Anthony Tan berkata, perjanjian itu nanti akan mengakhiri persaingan untuk menjadi pendahulu bagi pasaran perkhidmatan ride-hailing di Asia Tenggara. Diramal akan mencapai US$20.1 bilion (kira-kira RM78 bilion) menjelang 2025, Uber dan Grab sebelum ini telah bersaing untuk mengawal pasaran di seberapa banyak kota-kota utama di rantau ini, dengan kadar penduduk seramai 620 juta orang.

Grab asalnya bermula sebagai aplikasi ride-hailing bagi teksi di Kuala Lumpur pada 2012, dan sejak itu telah berkembang menjadi perkhidmatan ride-hailing paling popular di rantau ini dengan sejumlah US$4 bilion (RM15 bilion) telah berjaya dikumpul daripada pelabur. Ia beroperasi di 190 kota di Singapura, Indonesia, Filipina, Malaysia, Thailand, Vietnam dan Kemboja.