Ada satu model Mini menarik yang turut diperkenalkan di New York International Autoshow yang sedang berlangsung. Classic Mini Electric bukan model biasa-biasa jenama itu; ia mempertemukan reka bentuk bersejarah Mini yang dahulu dengan sistem janaan elektrik yang mesra alam.

Model yang dipertontonkan ini menggunakan sebuah Mini Cooper klasik tahun 1988 yang dibina semula untuk menepati keperluan sistem pacuan elektrik. Menurut Autocar UK, terdapat sebuah motor elektrik 38 hp disambungkan kepada gear yang sama pada kenderaan biasa. Motor berkenaan menggunakan pek bateri lithium-iron phosphate, yang ditempatkan di belakang tempat duduk.

Ia memerlukan empat jam untuk dicas sepenuhnya menggunakan soket domestik 220-volt biasa. Sistem ini membolehkan kereta ini mencapai kelajuan maksimum 121 km/j dengan jarak 105 km.

Dari segi reka bentuk, bahagian luarannya dicat dengan warna merah dengan bumbung putih untuk dipadandkan dengan jalur putih pada bonet. Penampilannya sebagai sebuah kereta EV diwakilkan dengan penggunaan logo kuning MINI Electric pada bonet dan hab rim serta beberapa kawasan lain.

Walaupun nampak comel dan sangat menarik, model ini hanya untuk tujuan dipertonton pada pameran dan tidak akan dikeluarkan dalam pasaran konsumer. Apa pun, Mini memang akan memperkenalkan model elektrik sepenuhnya yang pertama jenama itu pada 2019 nanti – sempena ulangtahun ke-60 Mini klasik.

Model berkenaan dipertontonkan sebagai MINI Electric Concept ketika pameran di Frankfurt tahun lalu. Ia akan dibangunkan di kilang jenama itu di Oxford tahun depan. Untuk kita di Malaysia pula, ada satu model yang akan diperkenalkan tak lama lagi; MINI Cooper S E Country All4 – sebuah model plug-in hybrid.