Keputusan Malaysia memilih China untuk membina dan membiayai projek Laluan Keretapi Pantai Timur (ECRL) dilakukan kerana mereka menawarkan perjanjian yang terbaik, kata perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam laporan The Star.

Perjanjian ini melibatkan perlepasan daripada servis pinjaman tersebut selama tujuh tahun, bersama kadar faedah paling rendah, kata Najib. “Dalam masa tujuh tahun, kita tidak perlu servis pinjaman tersebut. Pada masa itu, ringgit akan lebih dihargai, dan kadar faedah tersebut tidak begitu tinggi,” kata beliau waktu majlis pecah tanah kem ECRL Tunjung Rabu semalam.

Kontrak kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (EPC) dianugerahkan kepada China Communication Construction Company Ltd (CCCC), sementara perjanjian kewangan pula dimeterai bersama Export-Import Bank of China (EXIM). Pemilik projek pula adalah Minister of Finance Incorporated, Malaysia Rail Link (MRL).

Projek ECRL terdiri daripada dua fasa, iaitu fasa pertama melibatkan 21 stesen sepanjang 600.3 km yang menyambungkan Kota Bharu, Kelantan ke Terminal Bersepadu (ITT) Gombak di Selangor. Fasa kedua pula akan dilaksanakan dan menghubungkannya sehingga ke Pelabuhan Klang. Kelajuan tren akan mencecah 160 kilometer sejam dan ia akan membawa penumpang serta kargo.

Secara keseluruhannya, kos pembinaan projek ini adalah RM55 bilion, dan peruntukan baginya telah diumumkan oleh kerajaan semasa pembentangan bajet tahun lepas. Ia dijangka siap pada Jun 2024.