Sime Darby Auto Connexion (SDAC) telah mengumumkan lonjakan jualan sebanyak 9% telah dicatatkan oleh Ford Ranger bagi rekod suku pertama di Malaysia, iaitu telah terjual sebanyak 1,451 unit. Prestasi suku tahun yang kukuh itu membantu Ranger meningkatkan penguasaan pasarannya dalam segmen trak pikap kepada 15.3%, naik 1.3% berbanding suku pertama tahun lalu.

Ranger terus menjadi model paling laris Ford di Malaysia dan antara trak pikap yang paling laku di pasaran, berikutan permintaan yang semakin kukuh ke atas seluruh rangkaian modelnya.

“Reka bentuk Ranger yang berani, selain aspek versatiliti, keselamatan dan kemampuan yang tiada tandingan nyata membantu meningkatkan popularitinya di Malaysia. Kami yakin bahawa Ranger akan memacu momentum jualan kami di Malaysia. Kami juga merancang untuk memperkenalkan lebih banyak kenderaan global Ford, selain terus meningkatkan aspek pengalaman pemilikan serta khidmat pelanggan,” ujar Pengarah Urusan SDAC Syed Ahmad Muzri Syed Faiz.

Barisan Ranger di Malaysia kini ditambahkan dengan model baharu 2.2L WildTrak yang diperkenalkan pada pertengahan April lalu. Pelancaran untuk tahun ini juga melibat pilihan warna baharu bagi 2.2L FX4 dan juga 3.2L WildTrak.

Bagi menyokong jumlah pelanggan Ford yang pantas berkembang di Malaysia, Ford dan SDAC dilihat terus meluaskan rangkaian pengedarnya di seluruh negara, iaitu di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak. Baru-baru ini, Ford dan SDAC mengumumkan pembukaan pusat jualan, servis dan alat ganti baharu Ford di Sarawak, Sime Darby Auto Connexion (Kuching).

GALERI: Ford Ranger 2.2L WildTrak