Lima bulan selepas ia ditunjukkan sebagai sebuah kenderaan konsep, kini Kia Niro EV dipersembahkan secara rasmi dalam bentuk produksi sewaktu pameran kenderaan elektrik di Jeju, Korea Selatan. Crossover elektrik penuh ini adalah hampir sama seperti Hyundai Kona EV, yang pernah ditunjukkan pada bulan Februari lalu.

Pada bahagian luar, versi EV ini boleh dibezakan dengan model hibrid dan plug-in hybrid melalui gril yang tertutup, bersama soket pengecas, serta bukaan udara pada bawah bampar yang direka semula dengan kemasan warna hijau dan lampu siang LED berbentuk tajam. Kemasan hijau tadi turut digunakan pada bahagian bawah bampar, manakala side skirt pula kelihatan lebih sporty, bersama rim 17 inci baru.

Kia masih belum menyiarkan sebarang jumlah kuasa yang mampu dihasilkan Niro EV ini, tetapi kalau melihat kepada Kona EV, ia sepatutnya bergantung kepada pek bateri yang diguna. Bermakna, kalau ia menggunakan bateri 39.2 kWh dengan jarak gerak 240 km, padanannya adalah motor elektrik 99 kW (135 PS), manakala bateri 64 kWh pula membawa kepada jarak 380 km, bersama motor elektrik 150 kW (204 PS).

Untuk aspek keselamatan, kenderaan elektrik ini masih mengekalkan segala ciri yang ada pada model Niro yang lain, termasuk Front Collision Assist (FCA), Lane Keeping Assist (LKA), Smart Cruise Control (SCC), Driver Attention Warning (DVA) dan Back Collision Warning (BCW).

Menurut Kia, ramai pengguna di Korea yang menunjukkan minat terhadap Niro EV ini, dengan tempahan sudah mencapai 5,000 unit dalam masa hanya tiga hari selepas tempahan dibuka Februari lalu. Pada tahun lepas, Kia telah menjual sebanyak 23,647 unit Niro Hybrid dan Plug-in Hybrid.