Semalam, berita berkaitan hasrat Tun Mahathir untuk mewujudkan satu lagi jenama kereta nasional yang baru menarik perhatian ramai orang dan mengundang pelbagai maklumbalas. Tetapi, hanya sedikit maklumat yang beliau nyatakan berkaitan perkara itu.

Namun, di dalam wawancara bersama Nikkei Asian Review di Jepun, selain mengulas tentang penangguhan projek keretapi laju HSR KL-Singapura, rancangan Tun M berkaitan projek kereta nasional yang baru juga menjadi antara perkara yang ditanyakan, dan beliau memaklumkan beberapa lagi perincian tambahan.

Dalam temuramah itu, Tun Mahathir ditanyakan sama ada beliau akan mempertimbangkan untuk membeli semula kepentingan dalam Proton dari Geely. “Sebenarnya Malaysia masih mempunyai pegangan majoriti 51% (sebenarnya 50.1%). Saya tak tahu perjanjian apa yang terlibat antara kedua-dua pihak. Saya berharap kita dapat memasarkan kenderaan ke China.”

“Namun syarikat itu percaya bahawa Malaysia hanya boleh memasang kenderaan pemanduan sebelah kanan, dan hanya akan tertumpu kepada pasaran pemanduan sebelah kanan sahaja. Ini bermakna, kita tiada akses untuk memasarkannya di China. Ini akan membantutkan pertumbuhan. Sudah tentu, kami berharap untuk mengeluarkan kenderaan baru yang menepati piawaian Euro 5 dan Euro 6, supaya kita boleh memasarkannya ke pasaran global lain, walaupun kami tak boleh menembusi pasaran China,” tambah Tun Mahathir.

Geely sebelum ini pernah menyatakan hasrat syarikat itu untuk meluaskan lagi jangkauan jenama Proton dan dieksport bagi pasaran ASEAN, dengan Malaysia menjadi hab bagi pemasangan kenderaan pemanduan sebelah kanan.

Memberi tumpuan kepada cadangan untuk projek kereta nasional yang baru, Tun Mahathir menjelaskan syarikat itu nanti akan berbeza sama sekali dari Proton dan ingin menjadikan Jepun sebagai rakan usaha sama. “Seperti kereta nasional yang pertama dulu, yang bermula hanya dengan 18% kandungan tempatan dan mendapatkan kerjasama dari Mitsubishi Motor, kami berhasil untuk menguasai keseluruhan proses pembuatan kenderaan, dari merekabentuk hinggalah ujian kenderaan,” jelas beliau.

“Hari ini, teknologi moden disandarkan kepada sensor dan sebagainya. Kami perlu untuk menguasai hal ini juga. Tetapi, pada peringkat ini, kami ingin membina kereta untuk pasaran Malaysia terlebih dahulu. Kemudian barulah untuk pasaran global yang lain,” tambahnya.

Adakah anda bersetuju dengan cara dan pandangan ini? Kongsikan diruang komen.