Biarpun harga minyak dunia meningkat, namun Kerajaan Malaysia masih menetapkan pendirian untuk mengekalkan subsidi sebanyak RM3 bilion bagi bahan api petrol RON95 dan diesel.

Menurut Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, kerajaan juga memperuntukkan subsidi untuk bahan api berkenaan sebanyak RM3 bilion sehingga akhir tahun ini, laporan Harian Metro.

“Saya telah mengeluarkan kenyataan mengenai RON95, harganya telah ditetapkan kepada RM2.20 seliter. Harganya dan diesel tidak akan diapungkan mengikut harga pasaran. Kita anggarkan subsidi yang akan dibelanjakan untuk kedua-dua bahan api ini ialah kira-kira RM3 bilion. Jumlahnya mungkin kurang bergantung kepada harga minyak dunia,” ujarnya.

Sambungnya lagi, “Kami tidak boleh memberikan jumlah tepat mengenai subsidi ini kerana harga minyak dunia berubah-ubah setiap minggu, maka perlu tunggu akhir tahun ini untuk mengetahui jumlah sebenar,” katanya kepada pemberita hari ini.

Mengulas mengenai kemungkinan harga minyak RON95 dapat diturunkan lebih rendah jika ada lebihan peruntukan, Guan Eng berkata, agak sukar untuk menurunkan harga bahan api itu kerana harga minyak dunia ketika ini sedang meningkat.

“Sekarang harga minyak naik, nak turun lagi agak sukar sedikit. Sungguhpun harga minyak naik, kita akan terus kekalkan harga diesel dan RON95,” katanya.