Jentera perlumbaan elektrik sepenuhnya, Volkswagen I.D R Pikes Peak kini disahkan sebagai kereta paling pantas mendaki Pikes Peak International Hill Climb setelah pemandunya, Romain Dumas berjaya mencatatkan masa 7 minit 57.148 pada laluan berkenaan. Rekod baharu yang dicatatkan tersebut bukan sekadar memecahkan rekod lama, malah ia sebenarnya jauh lebih pantas dari rekod yang dibuat oleh Sébastien Loeb menggunakan Peugeot T16 Pikes Peak sebelum ini dengan perbezaan 16 saat!

Bukan sahaja memadamkan rekod keseluruhan, VW I.D R Pikes Peak dengan bekalan kuasa 680 PS/650 Nm ini turut menamatkan laluan sejauh 19.99 km dengan 156 selekoh itu dengan memecahkan rekod kereta elektrik yang dibuat oleh Rhys Millen yang memandu e0 PP100 pada 2016 dengan catatan masa 8 minit 57.118 saat.

Menurut Volkswagen, kereta tersebut menerima kuasa elektriknya menerusi generator yang diletakkan pada kaki bukit Pikes Peak. Apa yang menarik, unit generator berkenaan dijana oleh glycerol, iaitu bahan api yang dihasilkan dari gula alkohol dan boleh didapati sebagai produk sampingan dari pengeluaran biodiesel. Glycerol juga boleh terbakar dengan tidak menghasilkan asap yang berbahaya atau residue.

Dengan menggunakan kuasa elektrik juga, kuasa kuda dan juga tork kereta lumba ini adalah kekal konsisten dari petak permulaan hingga garisan penamat, berbanding jentera-jentera yang dijana enjin pembakaran dalaman konvensional yang terjejas dengan masalah ketumpatan udara yang semakin berkurangan pada kedudukan bukit yang semakin tinggi.

“Bagi menghasilkan keputusan ini, semuanya perlu hadir dengan sempurna – dari teknologi hingga ke pemandu. Cuaca juga memainkan peranan. Kesemuanya berlaku dengan sangat lancar merupakan perasaan yang menakjubkan, dan rekod Pikes Peak ini terhasil,” kata Dumas.

“Ini merupakan hari yang hebat untuk Volkswagen dan salah satu yang kami sangat bangga. I.D R Pikes Peak merupakan jentera yang paling inovatif dan kompleks pernah dibina oleh Volkswagen Motorsport,” kata pengarah Volkswagen Motorsport, Sven Smeets.