Sebagai sebahagian daripada ‘Pelan Rancangan Keselamatan 2025’ yang dirancang, Ducati dan Audi telah bekerjasama untuk membangunkan satu sistem komunikasi antara motosikal dan kenderaan lain yang dinamakan sebagai C-V2X. Selain daripada sistem baru ini, antara pembangunan lain dalam aspek keselamatan yang dilakukan oleh Ducati adalah untuk melengkapkan Cornering ABS kepada lebih banyak model dan pembangunan radar pengesan jarak.

Untuk C-V2X, ia adalah satu sistem komunikasi tanpa wayar yang boleh digunakan bagi pengguna jalan raya seperti kereta, motosikal, pejalan kaki, basikal, serta juga infrastruktur lain. Sekarang ini penggunaannya dapat ditunjukkan melalui model prototaip yang menggunakan kereta Audi Q7 dan A4, serta motosikal Ducati Multistrada 1200.

Ia dapat meningkatkan ciri keselamatan atas jalan raya, dengan antara fungsinya, kenderaan yang menggunakan sistem ini akan mendapat amaran apabila mendekati simpang berdekatan antara satu sama lain (Intersection Collision Warning). Dalam satu lagi keadaan, sistem ini juga boleh memberi amaran apabila kenderaan masuk ke laluan motosikal, melalui fungsi Across Traffic Turn Collision Risk Warning.

Atas jalan raya, motosikal sememangnya cukup terdedah kepada pelbagai bahaya, dan ini dijadikan lebih teruk apabila pemandu juga semakin ramai yang kurang menumpukan perhatian kerana pelbagai gangguan seperti peranti elektronik. Sekurang-kurangnya dengan ada sistem seperti ini, dapatlah juga ia memberikan sedikit fungsi tambahan untuk keselamatan.