Litar Antarabangsa Sepang (SIC) dan Kolej Automotif TOC (TOC) telah bekerjasama untuk mewujudkan satu program baru iaitu TOC Bina Bakat. Ia bertujuan untuk mengembangkan lagi bakat yang berpotensi untuk masa depan dalam sukan permotoran, dan pelajar boleh mendapatkan pinjaman 100%, dengan bayaran semula hanya perlu dilakukan apabila mereka sudah mendapat kerja.

Melalui kursus Motorsport Technology, Automotive Technology, Master Technician dan Superbike Technician, TOC memberikan laluan permulaan atau tambahan untuk pelajar yang berminat untuk membina karier dalam sukan permotoran. Dalam kursus ini, mereka akan menerima 80% pengalaman praktikal dan akan menggunakan kenderaan sama seperti di dalam suasana kerja sebenar.

Pengasas kolej TOC, Adeline Foo berkata, “ramai yang sedang berminat dengan sukan permotoran di Malaysia dan kita mempunyai bakat yang bagus seperti di dalam MotoGP. Sepatutnya, kemahiran lain juga perlu ditingkatkan.” Acara menandatangani perjanjian kerjasama ini juga dihadiri oleh pelumba profesional tempatan termasuk Hafizh Syahrin, Adam Norrodin dan Zulfahmi Khairuddin.