Garis panduan yang lebih jelas berkaitan aktiviti konvoi berkenderaan akan diperkenalkan oleh Kementerian Pengangkutan tidak lama lagi, ujar Timbalan Menterinya, Datuk Kamarudin Jaafar.

Menurut beliau, dengan semangat menyambut pelbagai perayaan atau program yang diadakan, garis panduan itu dilihat perlu bagi memastikan keselamatan peserta konvoi, laporan Bernama.

“Sudah tentu kita akan usahakan garis panduan itu dan saya yakin, kementerian telah tentukan garis panduan ini namun kita akan usahakan agar ia lebih baik,” katanya. Dalam masa yang sama, beliau turut menasihati peserta konvoi agar meningkatkan disiplin ketika berada dalam perjalanan terutama di lebuhraya.

“Berkonvoi ini satu aktiviti berkumpulan yang baik dan menandakan komitmen masyarakat daripada pelbagai peringkat umur dan saya percaya, menjelang sambutan hari kebangsaan ini, akan lebih ramai masyarakat yang berkonvoi. Sudah tentu kita harap mereka lebih menerapkan ciri-ciri keselamatan dan disiplin dalam berkonvoi itu termasuk menghormati dan bekerjasama dengan pengguna jalan raya yang lain,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita sewaktu ditemui dalam Program Pelepasan Konvoi Merdeka Jalur Gemilang (KMJG) 2018 Jabatan Penerangan peringkat Wilayah Persekutuan di Terminal Bas Bersepadu (TBS) hari ini.