Hingga kini keputusan untuk menghapuskan atau mengurangkan kadar tol masih belum mendapat kata putus. Walau bagaimana pun, menurut Timbalan Menteri Kerja Raya Mohd Anuar Mohd Tahir, sebelum dapat mengurangkan tol secara berperingkat, kerajaan perlu mencari keputusan ‘menang-menang’ dengan syarikat-syarikat konsesi.

Memetik laporan Bernama, Mohd Anuar berkata, banyak aspek perlu ditimbang termasuk kerugian yang perlu ditanggung oleh syarikat-syarikat konsesi sekiranya tol dikurangkan.

“Kami kena ambil kira jumlah tol yang ada, ada yang mungkin akan tutup dan ada yang tidak…. namun kami akan memastikan supaya (syarikat-syarikat konsesi) tidak menaikkan harga tol setiap tiga tahun kerana difahamkan mereka perlu menaikkannya untuk tujuan penaiktarafan,” ujar sambil mengesahkan telah mengadakan perbincangan dengan syarikat konsesi sejak bulan pertama mengambil alih kerajaan.

Katanya lagi, hasil rundingan awal mendapati mereka (syarikat konsesi) bersetuju untuk memastikan ‘situasi menang-menang’ tercapai sekiranya tol dikurangkan, mereka perlu menerima pampasan atas kerugian mereka.

Mohd Anuar berkata usaha menghapuskan tol bukannya janji kepada rakyat dalam 100 hari sebaliknya merupakan janji jangka panjang yang perlu dilaksanakan secara berperingkat.

“Rakyat perlu faham bahawa perkara ini tidak boleh dilakukan dalam sekelip mata, namun kami akan cuba untuk mengusahakannya secara berperingkat bagi memastikan beban rakyat dapat dikurangkan,” katanya.