Pengedar rasmi Nissan di Malaysia, Edaran Tan Chong Motor (ETCM) telah mengeluarkan senarai baharu untuk kenderaan berjenama tersebut setelah dilaras semula seiring dengan implementasi cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) bermula 1 September lalu, menggantikan cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) sebelum ini.

Seperti yang boleh anda lihat pada lampiran senarai harga di bawah, berberapa model Nissan menunjukkan penurunan harga jika dibandingkan dengan harga sebelum 1 Jun di mana cukai GST berkadar 6% ketika itu. Penurunan tertinggi adalah untuk model Nissan X-Trail 2.5L 4WD – turun sebanyak RM5,400.

Walau bagaimanapun, tidak semua harga termasuk SST ini dipaparkan. Ini kerana menurut ETCM, berberapa model seperti Navara masih lagi mengekalkan harga dengan GST pada kadar sifar peratus sehingga kehabisan stok.

Sementara itu, berberapa model seperti Teana, Sylphy dan X-Gear sememangnya tidak lagi dipaparkan di laman web rasmi Nissan Malaysia. Menurut ETCM lagi, khidmat selepas jualan mereka yang dijalankan oleh Tan Chong Auto Servis mengimplementasikan cukai perkhidmatan sebanyak 6% dari kos buruh.