TC Subaru telah mengumumkan varian baharu bagi Subaru Forester di Malaysia – Forester 2.0 STI Performance. Varian baharu ini memperlihatkan SUV tersebut gaya yang lebih sporty pada bahagian luaran dan dalaman, termasuk dengan penambahan lencana STI.

Forester 2.0 STI Performance ditampilkan dengan gril gelap bersama kemasan sarang lebah dan spoiler STI di hadapan yang senada dengan spoiler di belakang, yang kini diposisikan di bawah panel pemijak kargo. Lencana “STI Performance” juga ditampilkan di bawah lambang Forester 2.0-i P di belakang – iaitu model asas bagi varian ini.

Selain itu, ia turut didatangkan dengan tower bar anjal STI di bawa hud, pad brek STI dan penapis udara STI, yang kesemuanya adalah lebih berprestasi tinggi berbanding elemen stok lain.

Di dalamnya, Forester STI ini menerima tempat duduk balutan kulit dengan alas kaki premium, tombol gear balutan kulit STI dan plat ambang sisi. Malah kelihatan jahitan merah dan seksyen tengah ala suede pada tempat duduk balutan kulit berwarna hitam. Alas lantai juga ditampilkan dengan jahitan tepi merah dan logo Forester, sementara plat ambang sisi pula tertulis “Subaru”.

Varian ini masih dijanakan oleh enjin yang sama dengan model asas iaitu 2.0 liter naturally aspirated boxer, dengan hamburab kuasa 150 PS dan 198 Nm pada 4,200 rpm. Ia dipadankan dengan Lineartronic CVT automatik dan sistem pacuan-semua-roda symetrical dengan X-Mode dan kawalan menurun bukit. Tujuh beg udara juga didatangkan secara standard.

Model pemasangan tempatan ini ditawarkan pada harga atas jalan bermula RM135,288 tanpa insurans. Varian baharu ini boleh didapati di semua bilik pameran Subaru pada hujung minggu ini, 22-23 September.

GALERI: Subaru Forester 2.0i-S