Projek pembinaan Lebuhraya Pan Borneo di Sarawak mampu siap mengikut jadual iaitu dalam tempoh tiga tahun lagi. Menurut Kementerian Kerja Raya, walaupun berlaku sedikit kelewatan di beberapa kawasan dari Telok Melano ke Miri, namun ia diyakini dapat diatasi oleh Rakan Penyampai Projek (PDP), Lebuhraya Borneo Utara (LBU) Sdn Bhd.

Menurut menterinya, Baru Bian, keyakinan itu berdasarkan tinjauannya yang mendapati pelaksanaan projek itu berjalan lancar termasuk pakej pertama menghubungkan Sematan ke Telok Melano sepanjang 33 Kilometer dijangka siap hujung tahun ini, laporan Berita Harian.

Projek Sematan-Telok Melano yang kini sudah lebih 80% siap dan dijangka dibuka secara rasmi kepada laluan kenderaan awam pada Januari 2019.

“Hasil tinjauan sepanjang laluan projek itu, diakui memang ada berlaku sedikit kelewatan dengan dengan bulatan bertingkat di Serian mengalami kelewatan kira-kira 6% manakala di beberapa tempat lain di belakang jadual antara satu hingga 2% sahaja,” katanya.

Projek Lebuhraya Pan Borneo Sarawak sepanjang 786 Kilometer dilaksanakan dalam 11 pakej dengan lebih 100 jambatan dibina sepanjang laluan berkenaan.