Lebuhraya Pan Borneo di Sarawak mampu siap ikut jadual – pakej pertama dijangka dirasmikan awal 2019

Lebuhraya Pan Borneo di Sarawak mampu siap ikut jadual – pakej pertama dijangka dirasmikan awal 2019

Projek pembinaan Lebuhraya Pan Borneo di Sarawak mampu siap mengikut jadual iaitu dalam tempoh tiga tahun lagi. Menurut Kementerian Kerja Raya, walaupun berlaku sedikit kelewatan di beberapa kawasan dari Telok Melano ke Miri, namun ia diyakini dapat diatasi oleh Rakan Penyampai Projek (PDP), Lebuhraya Borneo Utara (LBU) Sdn Bhd.

Menurut menterinya, Baru Bian, keyakinan itu berdasarkan tinjauannya yang mendapati pelaksanaan projek itu berjalan lancar termasuk pakej pertama menghubungkan Sematan ke Telok Melano sepanjang 33 Kilometer dijangka siap hujung tahun ini, laporan Berita Harian.

Projek Sematan-Telok Melano yang kini sudah lebih 80% siap dan dijangka dibuka secara rasmi kepada laluan kenderaan awam pada Januari 2019.

“Hasil tinjauan sepanjang laluan projek itu, diakui memang ada berlaku sedikit kelewatan dengan dengan bulatan bertingkat di Serian mengalami kelewatan kira-kira 6% manakala di beberapa tempat lain di belakang jadual antara satu hingga 2% sahaja,” katanya.

Projek Lebuhraya Pan Borneo Sarawak sepanjang 786 Kilometer dilaksanakan dalam 11 pakej dengan lebih 100 jambatan dibina sepanjang laluan berkenaan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance
Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required