Tak mungkin wujudkan lebuhraya tanpa tol – Tun M

Tak mungkin wujudkan lebuhraya tanpa tol – Tun M

Tidak mungkin pembinaan lebuh raya tanpa mengenakan kutipan tol dapat diwujudkan, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad. Malah beliau mengaku sebenarnya tidak bersetuju dengan ikrar lebuh raya bebas tol yang terkandung dalam manifesto pilihan raya Pakatan Harapan

“Kami mewujudkan manifesto itu dengan memikirkan bahawa kami tidak akan menjadi kerajaan. Sekarang kami adalah kerajaan dan manifesto ini merupakan beban yang besar. Tetapi pada masa itu, saya menentang. Saya tahu, untuk mengadakan laluan percuma… ia tidak boleh (dilakukan). Satu-satunya cara untuk mengadakan laluan percuma dan tiada tol adalah dengan menaikkan harga petrol,” katanya kepada Bernama semalam.

Jelasnya lagi, beliau bertanya siapakah yang akan menyelenggara atau membina jalan baharu sekiranya kerajaan memansuhkan kutipan tol. “Anda minta sektor swasta supaya membina jalan raya, mereka mahu meraih keuntungan tetapi jika anda tidak mengadakan kutipan tol, bagaimana hendak mendapatkan keuntungan?”

Tak mungkin wujudkan lebuhraya tanpa tol – Tun M

Dr Mahathir berkata di England tidak ada jalan bertol tetapi kerajaan negara itu mengenakan cukai yang sangat tinggi ke atas petroleum dan apabila harga petroleum naik, kenaikan cukai malah lebih tinggi.

“Jadi, mereka menggunakan wang itu. Bagaimanapun jika anda memperoleh wang daripada hasil jualan petroleum, rakyat yang tidak menggunakan lebuh raya juga perlu membayar. Tetapi di sini pengguna (lebuh raya) yang bayar. Inilah pegangan kita. Bagi mereka yang tidak menggunakan (lebuh raya) mengapa mereka perlu bayar?”

Beberapa hari lalu, Menteri Kerja Raya, Baru Bian berkata, kerajaan sedang menilai beberapa cadangan daripada syarikat konsesi untuk tujuan menghapuskan tol. Walau bagaimana pun, keputusannya hanya dapat diketahui dalam tempoh beberapa bulan lagi. Penangguhan menghapuskan tol ini terpaksa dibuat memandangkan kekangan ekonomi yang sedang dihadapi oleh kerajaan yang dikatakan agak meruncing.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 

Comments

  • aduhhh, kami tak harapkan sangat lebuhraya bebas tol, dapat kurang 50% mmg bersyukur sgt TAPI dah janji tu kena la tunaikan. Sendiri yang berjanji kan, kan…

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  • Anas Takiyudin on Oct 13, 2018 at 8:03 am

    kasi diskaun la… bukan rugi pun, kereta makin banyak. Ini sekarang tol lagi mahal per km berbanding petrol/diesel.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
 

Add a comment

required

required