Kerajaan komited akan siapkan Lebuhraya Pan Borneo

Kerajaan komited akan siapkan Lebuhraya Pan Borneo

Mei lalu, ada ura-ura menyatakan bahawa pembinaan Lebuhraya Pan Borneo pada bahagian Sabah akan dihentikan. Terkini, kerajaan Malaysia mengesahkan bahawa bahagian berkenaan sah akan diteruskan dengan kerjasama kerajaan negeri Sabah bagi menyelesaikan masalah-masalah pembinaannya, termasuk isu pengambilalihan tanah, menurut laporan The Star.

Menteri kerjaraya, Baru Bian, memberikan jaminan bahawa projek tersebut akan diteruskan, serta pekerja dan syarikat yang terlibat dalam pembinaan lebuh raya tidak perlu risau.

“Saya faham bahawa mereka agak resah terhadap semua perkara, termasuk arah tuju kerajaan berhubung Lebuhraya Pan Borneo di Sabah. Tetapi saya ingin memberi jaminan bahawa kerajaan pusat akan meneruskan projek tersebut. Ini merupakan projek kami dan kami mahu lihat ia disempurnakan agar semua orang gembira,” katanya.

Masalah pengambilalihan tanah telah menjadi halangan utama untuk projek tersebut di Sabah, dan Ahli Parlimen Selangau berkata bahawa Kementerian Kerja Raya perlu bekerjasama dengan kerajaan negeri untuk menyelesaikan masalah tersebut. “Proses pengambilalihan termasuk mengalihkan penduduk-penduduk di atas tanah tersebut, sama ada mereka duduk secara sah atau tidak sah,” katanya dan menambah bahawa proses pengosongan dan penilaian tanah adalah di bawah bidang kuasa kerajaan negeri.

“Saya tahu bahawa Jabatan Tanah dan Ukur ada pasukan penguatkuasa yang bertanggungjawab dalam proses pengosongan,” kata Baru dalam laporan berkenaan, dan menambah kerajaan akan berbincang dengan kementerian kewangan bagaimana untuk menjalankan pakej-pakej yang tinggal walaupun dalam kekangan kewangan bagi mengelakkan kelewatan pembayaran dan memastikan kesemua pemegang kepentingan gembira.

Projek Lebuhraya Pan Borneo bahagian Sabah ini dibahagikan kepada 35 pakej kerja yang bernilai RM12.8 bilion, dengan tujuh daripadanya telah diimplementasikan antara April 2016 dan Disember 2017, menurut The Star lagi. Konsultan bebas akan dilantik bagi melihat semula kos projek, dan mencari jalan sama ada boleh atau tidak perbincangan dilakukan dengan rakan projek bagi mengurangkan lagi harga, kata Baru.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required