Menerusi persidangan Dewan Rakyat di Parlimen kelmarin, Menteri Pengangkutan Anthony Loke menegaskan bahawa sebarang pemasangan lampu HID kereta yang tidak mematuhi spesifikasi adalah tidak dibenarkan, kecuali penukaran keseluruhan sistem whole-assembly lampu tersebut dengan mendapat akreditasi daripada badan yang diberi kuasa seperti SIRIM.

Menurut beliau, pemasangan secara aksesori dengan izin, retrofit dengan kuasa melebihi standard yang ditetapkan, boleh mengganggu penglihatan pengguna jalan raya dan seterusnya akan memudaratkan pengguna lain.

“Mana-mana kenderaan yang menggunakan lampu HID yang yang dipasang secara aksesori retorit boleh diambil tindakan di bawah Kaedah 94 Kaedah-kaedah Kenderaan Bermotor (Pembinaan dan Kegunaan) 1959 . Ia ditafsirkan sebagai keadaan kenderaan bermotor yang digunakan di atas jalan raya dan semua bahagian dan aksesorinya hendaklah sentiasa tidak mengakibatkan atau memungkinkan bahaya kepada orang di dalam kenderaan atau di atas jalan raya,” ujarnya.

Katanya lagi, kesalahan ini boleh didenda tidak melebihi RM2,000 atau dipenjarakan bagi tempoh tidak melebihi enam bulan di bawah seksyen 119 Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Di bawah undang-undang yang ditetapkan oleh United Nation Regulations, pemasangan lampu HID yang diluluskan diletakkan di bawah tiga pematuhan iaitu UNECE R48: Installation Of Light, UNECE R98: Gas-Discharge Headlamp serta UNECE R99: Gas-Discharge Headlamp Source dan pemasangan lampu HID yang dilakukan oleh syarikat pengeluar kenderaan yang mematuhi standard disebutkan

Sebagai contoh, United Nation Regulations 48 (UNR48) yang berkaitan lampu kenderaan, lampu utama kenderaan hanya boleh menggunakan lampu dengan kadar pancaran cahaya (brightness intensity) maksimum 4,300K. Tetapi dalam pasaran, terdapat lampu HID yang mencecah sehingga 16,000K.