Baru-baru ini, Kia Malaysia telah memperkenalkan model SUV Kia Sorento facelift terbaru yang ditawarkan dalam dua varian – 2.4 EX pada harga RM169,888 (atas jalan tanpa insurans) dan 2.2D SX pada harga RM179,888. Di sini, kami bawakan galeri terperinci bagi SUV tujuh-tempat duduk dari varian 2.4 EX.

Kemaskini penggayaan yang dilakukan termasuk pada bahagian hadapan yang disambungkan pada gril “tiger nose” yang dibentuk semula dan bukaan masukan udara rekaan baru. Lampu utama pula dari jenis LED adaptif sebagai standard dengan rekaan tiga projektor. Lampu kabus juga menerima rekaan LED “kiub ais”.

Di belakang, grafik dalaman untuk lampu LED telah direka semula, dan bampar belakang juga tampil dengan rekaan bari serta rekaan hias corong udara di bawah lampu kabusnya. Melengkapkan gaya model ini ialah rim aloi dua-tona bari dalam saiz 18-inci bagi EX dan 19-inci untuk SX.

Ruang dalam pula menerima stereng pelbagai fungsi empat-jejari baru, grafik instrumen tujuh-inci dan suis kawalan suhu yang direka semula, plastik sentuhan lembut dan kemasan hitam berkilat merupakan antara peningkatan yang diberikan. Turut ditambah ialah tempat duduk pemandu dengan fungsi memori, pengecas telefon pintas tanpa wayar Qi dan sambungan Apple CarPlay dan Android Auto.

Varian EX dan SX turut ditampilkan dengan ciri pintar tanpa kunci, butang penghidup enjin, lampu dan bilah pengelap cermin automatik, penghawa dingin dwi-zon dengan corong udara belakang dan kawalan suhu bagi barisan ketiga, tempat duduk hadapan berkuasa dengan larasan lapan-hala, tirai tingkap sisi di belakang, cermin pandang belakang anti-silau, sistem infotainmen skrin sesentuh dan pintu tailgate berkuasa operasi bebas-tangan.

Aspek keselamatan, kedua-dua model didatangkan dengan enam beg udara, ABS dengan EBD dan bantuan brek, bantuan mula mendaki, kawalan turun bukit, cagak tempat duduk kanak-kanak ISOFIX pada barisan kedua, sistem pemantauan tekanan tayar, kamera undur, dan pengesan parkir hadapan dan belakang.

Sorento ditawarkan dengan dua pilihan enjin yang sama seperti sebelum ini – 2.4 liter Theta II MPI petrol empat-silinder dengan hamburan kuasa 172 PS pada 6,000 rpm dan tork 225 Nm pada 4,000 rpm. Sementara satu lagi varian dipadankan dengan enjin 2.2 liter R turbodiesel dengan start/stop bersama kuasa 200 PS pada 3,800 rpm dan tork 442 Nm dari 1,750 hingga 2,750 rpm. Transmisi automatik lapan-kelajuan baharu turut digandingkan, menggantikan unit enam-kelajuan pada diesel.