Memberikan respon kepada menteri kerja raya Baru Bian yang menyatakan bahawa 10,000 kemalangan di negara ini adalah kerana tayar celup, Persatuan Pengilang Tayar Celup Malaysia (TRMAM) menyatakan bahawa tuduhan berkenaan adalah tidak adil.

Dalam laporan Bernama, presiden persatuan berkenaan Chin Hon Meng berkata, pihaknya tidak bersetuju dengan kenyataan Menteri berkenaan baru-baru ini kerana semua syarikat di bawah TRMAM diiktiraf dengan MS 224: 2005 yang termaktub dalam Akta Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ) dan pensijilan mandatori produk MS 224: 2005 untuk tayar celup juga telah diwartakan kerajaan pada Nov 2007.

“Pensijilan MS 224:2005 di mana ujian ketahanan dan prestasi tayar ini mematuhi piawaian MS1394:2017 dan ia bersamaan dengan European Commercial Vehicle Tyres Standards (ECE R109),” kata Chin.

Beliau turut menyatakan bahawa tayar celup digunakan di seluruh dunia termasuk Amerika Syarikat, Eropah, Jepun, Singapura dan ada di antara pengeluar tayar melantik pengilang tayar celup bertauliah untuk menghasilkan tayar celup di bawah jenama mereka.

Menurut Chin, sehingga kini terdapat kilang-kilang tayar celup haram yang menghasilkan produk yang tidak memenuhi pengiktirafan Malaysia Standard (MS) dan kerajaan perlu membuat pemantauan dan penguatkuasaan yang tegas dari semasa ke semasa.

“Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, pasaran kami telah dibanjiri dengan tayar lori dan bas import yang murah dan berkualiti rendah untuk kenderaan komersial dan ini mendatangkan masalah bukan sahaja kepada kami yang diiktiraf dengan pensijilan malah kehadiran kilang haram ini juga membahayakan nyawa pengguna jalan raya,” jelas Chin.

Chin turut menegaskan bahawa terdapat banyak faktor yang menyumbang kepada kegagalan tayar di atas jalan raya khususnya kepada tayar lori atau bas sama ada tayar celup atau baru.

“Antaranya, kurang tekanan angin tayar di mana ‘under-inflation’ akan menyebabkan lebihan beban kepada tayar walau beban yang dibawa adalah dibenarkan, sikap pemandu yang memandu secara melulu, keadaan jalan raya yang tidak rata, kurangnya penguatkuasaan pemantauan kilang haram dan wujudnya tayar lori dan bas murah dan tidak memenuhi piawaian,” katanya.

Presiden persatuan itu juga berkata pihaknya telah berusaha menghubungi Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) bagi mendapatkan maklum balas mengenai statistik kemalangan yang dikeluarkan tetapi tidak berjaya.